Напрежението между Сърбия и Косово се повиши след зрелищни арести на

...
Напрежението между Сърбия и Косово се повиши след зрелищни арести на
Коментари Харесай

Зрелищни арести на сърби в Косово увеличиха напрежението на фона на търговска война

Напрежението сред Сърбия и Косово се повиши след зрелищни арести на четирима сърби в Северна Митровица за убийството на сръбския политик Оливер Иванович. 

Арестите се случват на фона на и по този начин високото напрежение, породено от решението на Прищина да усили със 100 % митата за сръбски и босненски артикули, откакто Белград блокира участието на някогашната си провинция в Интерпол. 

Лидерът на партия Гражданска самодейност Оливер Иванович бе погубен през януари пред офиса на своята партия в Косовска Митровица.

В рамките на следствието са осъществени спецакции на четири места, като са задържани четирима сърби. 

Трима от задържаните са обвинени за убийството на Иванович, като двама от тях са чиновници на косовската полиция. Четвъртият сърбин е арестуван, тъй като не се подчинил на косовските албански спецполицаи.

Според белградския всекидневник „ Вечерне новости “ задържаните са Неделко Спасоевич, Драгиша Маркович, Марко Рошич и Саша Чурич.

По данни на изданието по време на спецакцията са се чули изстрели от автоматизирани оръжия и шокови гранати.

Кметът на Северна Митровица Горан Ракич нарече акцията " брутално малтретиране " с явна цел, заяви Българска национална телевизия.

Според полицията в Прищина обаче арестите са осъществени след открити безапелационни доказателства. 

" При арестите открихме доказателствен материал за следствието. Става дума за автомати " Калашников ", ръчни гранати и дрон ", изясняват от косовската полиция.

Ракич разяснява, че народът е в бунтовно въодушевление от създалата се обстановка, която се влошава още повече поради дефицита на артикули от първа нужда след решението за огромното нарастване на митата за сръбски артикули. 

Косовските управляващи обаче упорстват, че високите мита ще останат до момента в който Сърбия не признае независимостта на Косово.

Косовските сърби в северните общини са излезли на митинги, които ще продължат до анулация на митата и освобождение на задържаните. 

" Няма да позволим на Прищина отново да употребява брутална мощ против невъоръжения сръбски народ ", сподели Горан Ракич, като се зарече да направи всичко допустимо да не се стига до конфликти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР